Szalagavató a JAGSZI-ban

2016. december 16. Ez a nap volt az a nap, amikor a polgári gimnázium, szakközépiskola és szakiskola végzős tanulói életük egyik kulcsfontosságú eseményén estek át – a szalagavatón. Ez a pénteki nap volt az, amikor egy kis feszültséggel és némi izgalommal a lelkükben elindultak a legfelsőbb évesek a fodrászhoz, a sminkeshez, a ruhájukért vagy éppen utolsó vendégeiknek átadni a meghívót.

szalagavato

Miután ezzel végeztek, a maturandusok az Ady Endre Művelődési Központban gyülekeztek. Megtörtént az átöltözés, egymás megnyugtatása, az utolsó falatok elfogyasztása a „Nagy Lépés” előtt, vagy éppen egy kis pihenés határozta meg azt a légkört, amibe belecsöppentem tanítás után. A fényképészek már egy ideje kint lehettek, mert az osztályfőnökök (Hágen Zsolt – 12. A és Kovács Tamás – 12. B) már javában benne voltak diákjaikkal – vagy a másik osztály tanulóival – történő fotózásban. (A szakiskola tanulói egy kicsit később érkeztek, mint én.) A tanulók izgatottak voltak, a feszültség érezhető volt. De mégis olyan fennkölt volt az egész. A ruhák gyönyörűek, az öltönyök elegánsak voltak.

Megérkezésem után körülbelül egy órával nőni kezdett a vendégsereg. Ez azt jelentette, hogy a szalagavató lassan kezdetét veszi. A segítőtársaim is ott voltak egy ideje velem, és a megfelelő időben elfoglalták a helyüket. És akkor elkezdődött…

A tanulók a függöny mögött felálltak a megbeszélt sorrendben, a tanárok eléjük, és felhangzott a bemondó szövege… Egy-két „balesettől” eltekintve rendben zajlottak az események. Voltak kicsit talán kapkodósabb részek, de a közönség nem érezte ezt. A volt osztályfőnököket is kihívták a színpadra, a jelenlegi és régi tanároknak pedig virágot adtak át. Miután lement a szalagtűzés, a műsor vette kezdetét. Népdaléneklés, tánc, vicces műsor… Volt minden, mi szemnek s fülnek ingere lehetett. Aztán a búcsúvideókat vetítettek, melyek az osztályokat mutatták be. Minden osztály videója után egy-egy tánc következett. A 12. A és a 12. B keringőt, míg a 11. sz hagyományos romatáncot adott elő. Lenyűgöző volt mindegyik előadás. A koreográfiát nagyon aprólékosan tanulták be a végzősök, és teljesen tökéletesnek tűnt minden külső szemmel.

Ezen táncok után a műsor hamarosan véget ért, ám az este nem. Este a bál vette kezdetét, mely hajnalig is ott tartotta az üneplőket.

 

Molnár Imre, 11. A

Hozzászólások lezárva.