Pénz7 a JAGSZI-ban

Március második hetében idén is megrendezésre került a középiskolánkban a Pénz7 program, melynek célja a mindennapi élethez szükséges pénzügyi ismeretek átadása, a tudatos vásárlás, a takarékosság eszmeiségének megismertetése a fiatalabb korosztályokkal. Sajnos hazánkban még a felnőtt generációkban is jelentős a pénzügyi ismeretek hiánya, így alapvető pénzügyeinkben is gyakorta nem megfontoltan hozzuk meg a döntéseinket, amelyeknek forintokban mérhető súlyos következményei lehetnek.

A hét valamennyi napján vártuk az érdeklődő diákokat, hogy oldott légkörű, játékos tanulás során bővítsük ismereteiket, váljanak megfontolt, tudatos és bátor szereplőkké a pénzügyek világában.

pénz7_2

Első rendezvényünk egy film megtekintése és egy hozzá kapcsolódó teszt kitöltése volt. A Kapj el, ha tudsz című amerikai film egy a pénz bűvöletében élő fiatalemberről szól, aki bár többször eltévelyedik, végül mégis visszatalál a helyes útra. A film történetéhez kapcsolódó totó kitöltése után egy kötetlen beszélgetés keretében vitatták meg a jelenlévők a pénz világával kapcsolatos erkölcsi kérdéseket.

A napi életvitelünkre, pénzügyeinkre épülő Pénz7 vetélkedőre 6 csapat jelentkezett, a diákoknak többféle ismeretet és készséget felmérő feladatokkal tettük izgalmassá és érdekessé a játékot. Valamennyi feladat tartalmazott új ismeretet, amelyet a későbbi életük során felhasználhatnak a tudatos pénzügyi döntéseik meghozatalában.

pénz73

A kreatív szellemiséggel és ügyes rajzkészséggel megáldott tanulóink a témahétnek megfelelő, tudatos pénzügyi ismeretekkel kapcsolatos figyelemfelkeltő plakátot készíthettek, amit iskolánk tanulói és pedagógusai is megtekinthettek, értékelhettek.

A „Gazdálkodj okosan” társasjátékkal a mai önállóan játszott időtöltés helyett a társas együttműködésre alapuló játékok hangulatát idéztük meg, növelve ezzel a diákok kooperációs és kommunikációs készségeit. A jó hangulatú légkörben a ’80-as évek világát megidézve a tanulók lelkesen gyűjtötték a pénzüket, hogy az elképzelt lakásukat berendezzék.

pénz7_1

A programokon való részvételt a megjelent tanulók száma szerint pontoztuk, így az összesített pontszámok alapján hirdettünk helyezéseket. A legtöbb tanulót megmozgató osztály a 9/A volt, megelőzve a 12/A és a 11/A osztályt, akiket ajándékcsomaggal jutalmaztunk. Mi felnőttek tudjuk, az igazi ajándék a megszerzett tudás, amellyel tudatosabban igazodnak majd el felnőttként a pénzügyek – néha nem is egyszerű – világában.

 

Hágen Zsolt

szervező

Hozzászólások lezárva.