Pályaorientációs nap beszámoló

 

Pályaorientációs nap beszámoló képekkel

Pályaorientációs nap a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum József Attila Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában

Iskolánkban 2020.február 14-én került sor a Pályaorientációs nap megrendezésére
A pályaorientációs nap célja, hogy a gyerekek minél megalapozottabban és időben felkészüljenek a munkavilágába való bekapcsolódásba, hiszen a jó pályaválasztás hosszú időre befolyásolja a tanulók életét. A pályaorientációs napon nem csak a közvetlenül a végzős tanulók vettek részt, hanem iskolánk minden tanulója.
• A nap nyitásaként a tűzvédelem fontosságáról hallgattak meg a gyereke Takács Ferenc Tűzoltó parancsnok tolmácsolásában egy színvonalas, érdekes, de egyben fontos előadást. A tűzvédelmi oktatás célja, hogy a tanulók megismerjék tűzvédelmi jellemzőit, a munkafolyamatok, felhasznált anyagok termékek tűzveszélyességét. A Tűzoltó szakma szép és árny oldalait.
Ezután a tanulói csoportok számára több programlehetőséget kínáltunk fel, melyből szabadon választhattak a gyerekek:
• A tiszaújvárosi Tesco Áruház:
Az áruházvezető segítségével ismerkedtünk meg az áruházi dolgozók munkájával, az elméletben már megismert kereskedelmi folyamatok gyakorlati megvalósulásával. Bepillantást nyertük az áruátvevő, tárolási, áruelőkészítő munkába. A diákok számára érdekes és tanulságos volt a látogatásunk.
• Kukori Húsáruház
Megtekintettük az üzlethelyiséget, és megismerkedtünk az üzletben értékesített árukkal, átvételükkel, fajtáikkal, tárolásukkal, elhelyezésükkel. A bolt forgalmáról és a keresletről is szerezhettünk tapasztalatokat.
• Polgári Outlet Hotel
A recepción a Manager fogadott bennünket, aki egy általános tájékoztatást adott a hotellel kapcsolatban, majd végig vezetett bennünket a különböző helyiségeken. Először megtekinthettünk a wellness részleget, amit csak szálló vendégek használhatnak. Ezután különböző típusú szobákba – mozgáskorlátozott, standard és 1 lakosztály – valamint a konferenciaterembe nyerhettünk betekintést. A látogatás végén a szálloda éttermét valamint a konyháját nézhettük meg, ahol a reggeliztetés utáni elpakolás, és az ebéd előkészítése folyt éppen. A tanulók megismerhették egy színvonalas hotel elvárásait, minőségi mutatóit, s persze egy élményt jelentett a gyerekeknek és a felnőtteknek is.
• Posta
A Posta igazgatóasszonya fogadott bennünket. A posta előterében rövid általános bevezetőben ismertette a posta szerepét a mindennapjainkban. Elmondta, milyen szolgáltatásokkal állnak rendelkezésünkre, beavatott mindennapos tevékenységükbe. A háttérmunkák helyszíneire is bevezetett bennünket. Szétnézhettünk azon helyiségekben, ahol a leveleket és csomagokat osztják el. Végül válaszolt az érdeklődő kérdésekre, valamint invitálta a tanulókat, ha kedvet éreznek hozzá, náluk is mindig van felvétel a dolgozni vágyók számára. Mivel a Posta egész területén TILOS a fotózás, csak néhány külső felvételre adódott lehetőségünk.
• A tanboltban
A szakmai elméleti órán tanultakat a gyakorlatban is alkalmaztuk. Megnéztük az áruk szakszerű kihelyezését, eljátszottuk a vevők udvarias kiszolgálását és tájékoztatását. A diákok aktívan közreműködtek és tetszett nekik a tanbolt környezete.
• Az iskolában
Kommunikáció az üzleti életben címmel érdekes, kommunikációval kapcsolatos feladatokon keresztül ismerkedhettek a tanulók az üzleti kommunikációval. Szólánccal melegítettünk, majd következtek az üzleti levelek. Végül rövid filmeket néztünk, melyeket közösen elemeztünk, értékeltünk.
A rendezvény segítette a tanulókat abban, hogy az érdeklődési körüknek megfelelő pályát, szakmát élőben meg tudják nézni, amelyben később sikeresen el tudnak helyezkedni.
Köszönjük az említett cégek, vállalkozások vezetőinek, szakembereinek, hogy fogadták iskolánk tanulóit, hogy lehetőséget adtak a szakmalátogatásra segítve ezzel tanulóink pályaválasztási döntését.
Nagyon jó hangulatban, hasznosan telt minden diák számára ez a délelőtt. Sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak.

Hozzászólások lezárva.