Megemlékezés a felvidékről kitelepítettekről.

Iskolánkban, a BSZC József Attila Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában már hagyománnyá válik, hogy április 12-én megemlékezünk a felvidékről kitelepítettekről. Az eseményt most is a Rákóczi Szövetség támogatta. Szükség is van erre a megemlékezésre, mert sokan nem is hallottak még erről a tragikus történelmi eseményről, és történelem órán is kevés idő marad ebben a témában való elmélyülésre.

A megemlékezésnek nem egy megszokott módját választottuk, mert a történelmet összekapcsoltuk a sporttal, így szerveztünk egy vetélkedőt, versengést iskolánk szakgimnáziumi és szakközépiskolai tanulóinak. Minden osztály képviseltette magát egy 5 fős csapattal. A vetélkedőt a történelmi esemény összefoglalásával kezdtük, amikor is iskolánk egyik történelemtanára megismertetett bennünket az okokkal és okozatokkal.

Mindezek után megkezdődött a versengés. A csapatoknak a megjelölt sorban fel kellett keresni az állomáshelyeket, ahol először a sport feladatot, majd a történelmi kérdést kellett teljesíteni. Ugráló köteleztek, medicinlabdával dobtak, sorváltón vettek részt, kosárra dobtak, helyből távol ugrottak és még röplabdáztak is.  Következtek az agymozgató feladatok: villámkérdések, vaktérkép ismerete, szövegértés, videós feladatok, esszé írása a történelmi eseményekről.

A tanulók láthatóan élvezték a vetélkedőt, jó volt a hangulat, lelkesen biztatták egymást. Amikor mindenki teljesíttette a feladatokat, a zsűri összegezte a pontokat, és kihirdettük az eredményeket. Az első helyen a 11/A osztály, a második helyen a 10/A osztály, a harmadik helyen a 12/A osztály csapata végzett. Az oklevél mellé mindenkinek tudtunk adni ajándékcsomagot is adni, melyet a pályázati pénzből finanszíroztunk.

A ledolgozott kalóriát pótolhatták a tanulók és a pedagógusok a svédasztalos fogadáson. A feltálalt ételeket előző nap 4 tanuló és 2 pedagógus készítette el, ami nem kis feladat volt közel 50 fő számára.  A kapott támogatásból tudtuk megvásárolni a hozzávalóit a menüsornak. Mindenki jó étvággyal fogyasztotta el a finomabbnál finomabb ételeket, közben megbeszélték a verseny során szerzett élményeket. A kapott ajándékcsomagot már nem is bontották fel, azt eltették későbbi időpontra.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, hogy ismét lehetővé tette, hogy ilyen színvonalasan meg tudjunk emlékezni a felvidéki kitelepítésről.

 

Hozzászólások lezárva.