II. Rákóczi Ferenc nyomában


 

A Rákóczi Szövetségnek számtalan kirándulást, programot, rendezvényt köszönhetünk már. A mostani kirándulásunk a Polgáron működtetett helyi szervezetnek nyújtott belső pályázatra kapott támogatásából valósult meg. Az utazáson az iskola pedagógusai és tanulói vettek részt 2017.02.24-én. Olyan kevés az a lehetőség, amikor a tanárok is elmehetnek közösen kikapcsolódni, ismereteiket bővíteni, egymást jobban megismerni. Ezt a lehetőséget erre használtuk fel. A tanulók közül páran még társultak hozzánk.

A kirándulásunk célja, hogy jobban megismerjük II. Rákóczi Ferenc életét és munkásságát. Azokat a helyszíneket, amelyek a fejedelem életéhez kötődtek, sajnos egy nap alatt nem tudtuk bejárni, így a közelünkbe lévő Sárospatakra, és Kassára látogattunk el. Terveink között szerepelt, hogy szülőházát Borsiban felkeressük, de a kastély zárva van, és a gondnokot nem tudtuk elérni, így ezt a programunk elmaradt. Reméljük, hogy felfigyel rá valaki, és megmenti az utókornak ezt az épületet.

Utazásunk első állomása Sárospatakon a vár volt. A Rákóczi életútja kiállításon vezetett bennünket végig, a helyi tárlatvezető. Az írásos emlékek a korhű öltözetek, az ismertetett események hamar a Rákócziak korába vittek bennünket. Megismertük a családfát, a név eredetét. Néhány helység még megőrizte korabeli állapotát.

kassa

Folytattuk utunkat Kassára. A közös ebéd után, a Dómba mentünk, ahol egy nagyon kedves idős hölgy kalauzolt bennünket. A templom megtekintése után a kriptába mentünk, ahol koszorút helyeztünk el II. Rákóczi Ferenc sírján. Összeszorult a torkunk, amikor elénekeltük a nagy magyar sírjánál a himnuszt.

Utolsó állomásunk a Rodostói ház volt. A felépített épület az egykori Rodostói házának a másolata. Bejárva a termeket, ismereteinket tovább bővítettük. Láthattuk videón az újratemetést, a halotti leplet, a szobát melyben sokat pihent Rákóczi, vagy a szék másolatát, melyet Ő készített. Számtalan fénykép készült bent a múzeumban lévő nagy képnél és kint az udvaron lévő szobornál is.

A nap eseménydúsan és vidáman telt el.  Fáradtan, de élményekkel telve értünk haza.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, hogy utazásunkat lehetővé tette.

Gulyásné Lovász Mária

Hozzászólások lezárva.