Határtalanul! Nagymuzsalyban


 

A Határtalanul! – Kárpátaljai akcióprogram keretében a BSZC József Attila Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai utazhattak el Kárpátaljára. Ez alatt a 6 nap alatt számos programon vettünk részt a Nagymuzsalyi Középiskola tanulóival közösen.

Izgalommal várták tanulóink a kárpátaljai magyar diákokkal a közös programokat. Anélkül, hogy a tankönyveket  kinyitották volna, számos történelmi eseménnyel bővült tudások. Megtapasztalhatták, hogy a határon túl élő magyaroknak mennyivel nehezebb megélni magyarságukat, a szokásaikat, kultúrájukat, és milyen nehézséget jelent a magyar nyelvet és identitásukat fenntartani.

Az egy hét alatt voltunk Beregszászon, ahol a Múzeumot tekintettük meg. A Huszti Vár romjai és onnan a kilátás mindenkit lenyűgözött. Az „asszonyvallató” hídon való átkelés mindenki számára nagy próbatétel volt. Átéreztük a málenkij robotban részvevők tragédiáját a Szolyvai Emlékpark meglátogatása során. A Munkácsi és Ungvári Várak meglátogatásakor is sok történelmi ismeretre tettek szert tanulóink. De a szórakozás is belefért a programjainkba: voltunk gyermeknapon, ahol kézműveskedhettünk, íjászkodhattunk, különböző programokon vehettünk részt. Vendéglátóink, Nagymuzsalyon pikniket szerveztek nekünk, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Bográcsos étellel kínáltak bennünket és még a strandolás sem maradt el. Mindenki nagyon élvezte, amikor a beregi szőttes hímzéstechnikájának egy kis szeletét tanulhatta meg.

HAT-17-04-2017-0007-Nagymuzsaly-Beregi szőttes alapöltéséinek megtanulása 2

Beregszentmiklóson egy festőművész – aki egyben a tulajdonos is volt – vezetett bennünket végig a várkastélyban, tőle tudtuk meg annak történelmi jelentőségét.

A kárpátaljai Schönborni kastély jelenleg szanatóriumnak ad otthont, de a kastélyparkban kellemes volt nagyon az időtöltés. Mindenki megmosta az arcát a fiatalító forrásban, hogy az amúgy is szép és fiatal tanulóink még tetszetősebbek legyenek.

HAT-17-04-2017-0007-Técső-belváros (2)

Tiszaújlaknál a Turulmadaras Rákóczi emlékműnél helyeztük el az emlékezés koszorúját. Végig kísérőnk volt egy muzsalyi tanárnő, aki nemcsak szállásadó, történelemtanár, de idegenvezetőnk is volt egyben. Rengeteget tanultunk tőle, kedvessége, fantasztikus tudása, magyarságtudata példaértékű.

Megható pillanatokat éltünk át, amikor Nagymuzsalyon, a régi iskola épületében egy budapesti általános iskola, egy Rákóczi Szövetség által támogatott siófoki helyi alapszervezet tagjai, valamint a mi intézményünk diákjai közösen ünnepeltük meg a Nemzeti Összetartozás Napját, a budapesti hetedik osztályosok műsorának megtekintésével. Fantasztikus volt.

HAT-17-04-2017-0007-Csetfalva-Református templom 2

Ekkor került sor a pályázatban vállalt adományok átadására is. A Nagymuzsalyi Középiskolát könyvekkel, sportszerekkel, ajándékcsomagokkal, egy multifunkcionális fénymásolóval – több mint kétszázezer forint értékben – támogattuk, úgy gondoljuk, hogy nagyon jó helyre kerültek ezek az eszközök.

HAT-17-04-2017-0007 -Bergszász Petőfi szobor

Nehéz volt a búcsú a házigazdáktól, hiszen a szállások helyi családoknál voltak, kényeztettek bennünket minden szempontból. Anya és nagymama pótlók is voltak, mindig nagyon finom ételeket és helyi jellegzetességeket főztek nekünk. Hálásak vagyunk nekik nagyon a gondoskodásukért, a jólétünkért.

2018. június első hetében mi is vendégül láthattuk a nagymuzsalyi diákokat. Először Polgárral és nevezetességeivel ismertettük meg őket, többek között felmászhattunk templomunk tornyába is, nagyon szép a mi kis városunk madártávlatból is. Mezőkövesdi látogatásunkkor megismerkedhettünk a matyók életével, Takács István életmű kiállítása mindenkit elragadott, a Hadas városrészben való sétálgatás pedig felért egy kis időutazással. Debrecennek, a cívis városnak a hangulata mindenkit magával ragadott. Óriási élményt nyújtott a Munkácsy-trilógia megtekintése, de a Debreceni Nagytemplom panoráma teraszán lenni és nézelődni is felejthetetlen élmény volt. Az egyetem főépületének és környékének bejárása után utunkat a Nagyerdőn folytattuk. Az állatkerti és nagyerdei séta mindenki számára jól esett. A nap végén a fáradt testek a Polgári Strandfürdőn leltek pihenésre. A Lillafüreden töltött idő is nagy élményt nyújtott mindannyiunk számára, nem lehet megunni a táj szépségét és gazdagságát. Reméljük, hogy mi is feledhetetlen élményeket adhattunk a nagymuzsalyiaknak.

Köszönet az Emberi Erőforrás Minisztériumának, hogy a Határtalanul! Kárpátaljai akcióprogramnak köszönhetően fantasztikus napokat tölthettünk el Kárpátalján és Magyarországon is. Érzelmileg feltöltődtünk, tudásunk gyarapodott, testünk edzetté vált, szavakkal nem is tudjuk kifejezni mit is jelentett számunkra ez a két hét. Csoda volt és köszönjük.

 

Agócs Zsoltné

szervező

Hozzászólások lezárva.