Félszáz esztendők mögöttünk. Az 50 éves József Attila Gimnázium jubileumi gálája

Polgár város gimnáziuma 2016-ban ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. Bár a „születésnap” február 7-én volt, nagyobb szabású jubileumi rendezvényre ekkor még nem keríthettünk sort. 2016. június 4-én, 13 órai kezdettel azonban megvalósulhatott ötvenéves iskolánk megünneplése egy jubileumi gála keretében, melynek a Félszáz esztendők mögöttünk nevet adtuk.

IMG_8054

A hosszú előkészületekből sokan kivették részüket: az iskola jelenlegi tanárai, alkalmazottai, az „öreg” diákok egy akarattal azon voltak, hogy méltó keretek között emlékezhessünk ezen a délutánon fél évszázados gimnáziumunk múltjára. Elképzelésünk az volt, hogy régi és jelenlegi diákjaink, tanáraink beszédeivel, ünnepi gondolataival, produkcióival tesszük felejthetetlenné, egyúttal színvonalassá és szórakoztatóvá gálaműsorunkat.

IMG_8072

Körülbelül százötvenen gyűltünk össze a szépen előkészített iskolaudvaron a szóban forgó délutánon. Itt kapott helyet gálaműsorunk, de az ebédlőben iskolatörténeti kiállítás is várta az érdeklődőket, az osztálytermek pedig ugyancsak nyitva álltak a nosztalgiázásra vágyók előtt.IMG_8080

Az ünnepséget az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár mazsorettcsoportja nyitotta meg egy látványos produkcióval, majd Strubáné Fenyves Anita igazgató asszony köszöntötte az egybegyűlteket. Ahogy azt a szervezők eltervezték, régi diákok fellépésével lett teljes a gálaműsor. Közülük az első Struba Sándor volt, aki saját szerzeményű dalokkal állt színpadra. Programon kívül, meglepetésként virágcsokorral köszöntötték régi diákjai Slezák Istvánné tanárnőt, iskolánk leghosszabb ideig munkálkodó igazgatóhelyettesét. A kedves üdvözlő szavakat Olajos Istvánné tanárnő fogalmazta meg Zsuzsika néni számára.

IMG_8075

A zenés előadást követőeniskolánk első igazgatójának, Ungvári Jánosnak a gondolatait hallgathatta meg a közönség. Ungvári tanár úr egészségi állapota miatt sajnos nem tudott személyesen itt lenni, de papírra vetett sorait elküldte nekünk, hogy Olajos István tanár úr felolvashassa azokat számunkra. Bacskai István igazgató úr – aki a leghosszabb ideig volt gimnáziumunk intézményvezetője – sajnos szintén csak szép üzenete által tudott részese lenni ünnepségünknek. Betegsége nem engedte meg számára, hogy eljöjjön, gondolatait Pallagi Józsefné tanárnő tolmácsolta a jelenlévőknek.IMG_8089

IMG_8092

13320725_1234445269900785_3977031888526423024_o

Ötven esztendő nagy idő, nem könnyű áttekinteni. Ebben volt segítségére az ünneplőknek Olajos Istvánné tanárnő, aki szép, részletes előadásban idézte fel a gimnázium múltjának legfontosabb eseményeit, ikonikus alakjait.

IMG_8114

A komoly gondolatok után ismét könnyedebb műfaj vette át az uralmat a színpadon: a White Ravens zenekar csapott a húrok közé, s igazán élvezetes zenei élménnyel gazdagította a délutánt. Az együttes tagjai között ott láthattuk Sturba Levente tanár urat, iskolánk pedagógusát, Derzsényi Dénest és Zombori Dénest, egykori gimnazistáinkat, valamint Juhász Szabolcsot és Suhajda Leventét.

IMG_8107

Az egykori intézményvezetők gondolatai után egy valamikori diákunk, Vígh Lilla tanárnő beszédét hallgathattuk meg. Jó volt hallani, hogy a „másik oldalnak”, a tanulói közösségnek is hasonlóan szép emlékei őrződtek meg intézményünk múltjából, mint a pedagógusoknak.

13323680_1234445726567406_3697404637581332108_o

Polgár város vezetősége mindig is nagy figyelemmel kísérte iskolánk működését, s lehetőségeihez mérten támogatta, segítette az intézmény oktatói, nevelői munkáját. Természetesen jubileumi gálánkon is tiszteletét tette Tóth József polgármester úr, aki beszéddel köszöntötte az ötvenesztendős iskolát.

IMG_8128

A költészet fogalma szorosan kapcsolódik intézményünk névadójához, a versmondás pedig mindig is része volt iskolai életünknek. A polgármesteri köszöntő után az elmúlt ötven év egyik legkiválóbb JAG-os versmondója, Radics Zoltánné nyitotta meg a szavalatok sorát Vántsa Zoltán Iskolában című alkotásával.

13422377_1120505704687730_2944713314649638440_o

A beszédben, versben megfogalmazódó komoly tartalmakat újabb szórakoztató produkció követte. Nem először lépett közönség elé iskolánkban Fenyves Csaba bűvész, aki ugyancsak gimnáziumunk tanulója volt valamikor. Az érdekes és titokzatos trükkök hamar megragadták a széksorokban ülők figyelmét, a produkció értékét ráadásul az interaktivitás is nagyban növelte.

IMG_8138

A bűvészprodukció után ismét a költészeté lett a főszerep. Talán kevesen tudják, hogy a József Attila Gimnáziumhoz is íródott egy gyönyörű vers, melynek címe: Négy év alatt. A költemény szerzője Dobos Attila, gimnáziumunk egykori tanulója. A verset Kovács Józsefné tolmácsolta közönségünk számára.

IMG_8141

A vers után zene, majd ismét költemény következett. MolnárImre Antal, iskolánk tanulója adott elő citeráján népi dallamokat, majd Fekete Tibor mondta el Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét.

IMG_8144

IMG_8153

IMG_8143

Az emlékek felidézését folytattuk három vállalkozó kedvű „öreg” diákkal, Molnár Erzsébettel, Suhajda Sándorral és Zombori Dénessel. Mindannyian felidéztek néhány kedves történetet gimnáziumi éveikből, és megható, kedves szavakkal szóltak egykori iskolájukról. Őket követve Suhajda Sándorné lépett színpadra egy újabb nagyszerű költemény előadásával.

IMG_8158

A gála utolsó produkcióit gimnáziumunk jelenlegi tanulóinak köszönhettük. Megyesi Máté és Réti Zsanett hatalmas vastapsot kapott néptáncos előadásáért, Balog Vanessza, Lajtos Patrícia és Rontó Evelin pedig szép énekekkel zárták le a megható programot.IMG_8159

IMG_8164

Szót kell ejtenünk az Öreg Diákok Egyesületéről, amelyet a József Attila Gimnázium egykori tanulói hoztak létre és működtetnek. Az egyesületi tagok nagyon sok segítséget nyújtottak ünnepségünk megszervezésében, s ezt ezúton is nagyon köszönjük nekik. A műsor zárása után az ÖDE kezdeményezésére a közönség ballagási dalok éneklésével tisztelgett mindannyiunk gimnáziuma előtt.

Félszáz esztendők mögöttünk. Bízunk benne, hogy előttünk sokszor ennyi áll még, és a József Attila Gimnázium – minden nehézség ellenére – sok-sok generációnak lesz még az alma matere. Köszönjük szépen kollégáinknak az áldozatos szervezői munkát, az „öreg”
diákoknak a sok segítséget, külön köszönjük a színpadra lépőknek a felkészülést és az igényes produkciókat, Fenyves Attilának a műsorvezetésben vállalt fontos szerepét, az A&V KOM Bt. felvételeit, és természetesen mindenkinek köszönjük, hogy itt volt, hogy együtt ünnepelte meg velünk ezt a boldog-szomorú ötven esztendőt.

Kerényi György

Hozzászólások lezárva.