A KÉZZEL LÁTHATÓ VILÁG –PROJEKT

Vajon tényleg ismerjük a vakon élő embertársaink világát, vagy csak téves, előítéletes elképzeléseink vannak róluk, a világban való boldogulásukról? Tudnak-e teljes életet élni, és milyen segédeszközök állnak rendelkezésükre? Mi, ép emberek hogyan tudunk nekik valóban eredményesen segíteni?

Ez volt a Centrópa Alapítvány támogatásával megvalósult projektünk célja, mely során nagyon sok ismeretet szerezhettek, ismeretségeket, barátságokat köthettek a projektben részt vevő tanulók, előítéletek változtak meg.

A programban a polgári József Attila Gimnázium hét tanulója, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium tíz tanulójával együtt egy kétnapos budapesti és egy egynapos nyíregyházi programsorozat során márciusban és áprilisban ellátogatott a budapesti Vakok Iskolájába, itt megismerte az itt folyó oktató, nevelő tevékenységeket, a szőnyegszövési, fazekas–műhelyekben folyó munkát, az informatika órát, a testnevelés órán a csörgőlabdázás rejtelmeit, igazán mély benyomást gyakorolva rájuk, találkozhattak egy igazán teljes életet élő vak fiatallal, Juhász Tamással, aki nagyon őszintén, közvetlenül mesélt nekik életéről, a világban való boldogulásáról. A LÁTHATATLAN KIÁLLÍTÁS-t letakart szemmel végigjárva személyesen is megtapasztalhatták, milyen látóképesség nélkül tájékozódni, eligazodni a szűkebb és tágabb környezetünkben.

Nyíregyházán az egynapos egész napos program során a megyei Vakok és Gyengénlátók Szövetségének vezetőjével beszélgethettek a gyerekek, aki gyakorlati bemutatóval egybekötve ismertette meg velük a vakok mindennapi sajátos segédeszközeit, azok használatát, a Braille-írást, a számítógép-használatot, a vakvezető kutyákkal való közlekedést.

A nyíregyházi Vadasparkban részt vehettek a tanulók vak gyerekek számára szervezett foglalkozáson, megtapasztalhatták, hogy a nem látó fiatalok hogyan, mi módon tudnak tapasztalatokat szerezni az állatokról, közel kerülni az állatok világához.

Közös produktumként tapintható tárgyat készíthettek, egy különleges emodzsi-albumot, az ősszel rendezendő TAPINTHATÓ KIÁLLÍTÁSRA, amely a nyíregyházi Jósa András Múzeumban fog megvalósulni.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a projekt során sok téves elképzelés, előítélet megdőlt a tanulókban a vak személyekkel kapcsolatban, nagyon sok információt szerezhettek, nagyon változatos formában, indirekt és direkt módon, élményszerűen, főleg személyes megtapasztalások által, mély, tartós benyomásokat keltve bennük. Köszönjük az alapítványnak, hogy lehetőségünk volt megszervezni és részt venni ebben a  rendhagyó és különleges projektben.

 

Pallagi Józsefné

Hozzászólások lezárva.