A hulladékgazdálkodással ismerkedtünk

Lehet, hogy velem együtt mások is elgondolkodtam már azon, hogy az elszállításra kerülő háztartási szemetünk hova is kerül, mi is lesz vele. Iskolánkból a BSZC József Attila Gimnáziuma és Szakképző Iskolájából egy busznyi tanuló lehetőséget kapott, hogy térítésmentesen felkereshesse a szemétkezelő telepet.

Szemét

A busz kora délután érkezett meg értünk. Indultunk, Hajdúnánás, Hajdúdorog, és már ott is voltunk, közel egy óra. Milyen sokat utaztatják a mi szemetünket ˗ muszáj ezt? Hamarosan választ kaptunk kérdésünkre.

A telep vezetője elmondta, hogy miért is jó az, hogy ilyen, kijelölt helyen van elhelyezve a szemét. Láthattuk azokat a speciálisan kibélelt gödröket, amelyekbe beleöntik a beérkezett háztartási hulladékot. Ettől még érdekesebb volt, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékkal mi is történik. Egy zárt csarnokban asszonyok válogatták tíz felé az általunk otthon egyberakott hulladékot. A szétválogatott árut bálázzák, majd újrahasznosításra elszállítják. Nem is gondoljuk, mennyi mindent készítenek ebből.

Sajnos az emberek a szemetük csak egy részét válogatják szét, ezért fontos, hogy mindenkit ösztönözzünk a tudatos viselkedésre! Termelj kevesebb szemetet, és azt szelektíven kezeld!

 

Gulyásné Lovász Mária

Hozzászólások lezárva.